Directeur zorginstelling krijgt taakstraf vanwege in hulpeloze toestand brengen en laten van bewoner

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, heeft een directeur van een zorginstelling veroordeeld vanwege het in hulpeloze toestand brengen en laten van een bewoner met ernstige gezondheidsproblemen. De instelling was contractueel verplicht 24-uurs zorg te bieden. Echter, in de nacht waarin het slachtoffer overleed, was er geen personeel aanwezig en lag de diensttelefoon onbemand op de afdeling. De verdachte – die geen diploma of kwalificatie op zorggebied bezat – kon op haar mobiel worden gebeld door de bewoners wanneer er iets aan de hand was. De betreffende nacht is zij gebeld door het slachtoffer. De verdachte heeft deze oproepen gemist omdat ze naar eigen zeggen in slaap was gevallen.

 

Lees hier mijn publicatie over deze zaak in Gezondheidsrecht Updates.