Vernietiging naheffingsaanslagen en € 25.000 proceskostenvergoeding voor ondernemer die op zwarte lijst van fiscus stond

De eerste aanbeveling aan de bestuursrechter uit het rapport ‘Recht vinden bij de rechtbank’ van de Werkgroep Reflectie Toeslagen Rechtbanken is: ‘wees actief’. Om rechtsbescherming te bieden dienen bestuursrechters de relevante feiten en omstandigheden actief te onderzoeken, ter zitting met partijen te bespreken en het resultaat van dit onderzoek te betrekken in hun beoordeling. Het rapport ziet op de bestuursrechter en niet op de belastingrechter. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ook de belastingrechter de aanbevelingen ter harte kan nemen. De belastingrechter in de zaak die leidde tot bijgevoegd arrest is het toonbeeld van een actieve rechter.

 

 

Vandaag verschijnt mijn commentaar bij dit arrest in het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht. Raadpleeg hier het commentaar. De zaak heeft landelijke bekendheid gekregen. Lees meer over de achtergrond van de kwestie via de website van de NOS (https://nos.nl/artikel/2415881-hof-vernietigend-over-belastingdienst-die-echtpaar-jarenlang-achtervolgde).