Inspecteur handelt onrechtmatig door in informatieverzoek aan Jersey te stellen dat sprake is van 'criminal tax matters'

Hoe gaat de Nederlandse belastingrechter om met bewijsmateriaal dat onder valse voorwaarden is verkregen door de fiscus? De afgelopen jaren is er in de rechtspraak veel te doen geweest om de Luxemburgse zwartspaarderszaken (KB-Lux). In die zaken had een informant op illegale wijze de bankgegevens verkregen van een groot aantal Nederlandse zwartspaarders in Luxemburg. De Belastingdienst trof een deal met de informant. De informant verstrekte tegen betaling de gegevens. Zijn identiteit bleef anoniem. De rechter passeerde de protesten van de rekeninghouders, die meenden dat de gegevens dienden te worden uitgesloten van het bewijs vanwege de illegale verkrijging.

 

In een recente zaak die diende voor het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden kwam de rechter wel tot bewijsuitsluiting wegens onrechtmatige bewijsgaring. Benieuwd naar de overwegingen van het hof en mijn visie op de zaak? Lees dan hier mijn commentaar bij de uitspraak, welk commentaar vandaag is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht.